Faceți căutări pe acest blog

luni, 16 decembrie 2013

Comunicarea.Barierele in procesul de comunicare

                                COMUNICAREA

                     Comunicarea este un ansamblu de acțiuni care au în comun transmiterea de informatii sub forma de mesaje, știri, semne sau gesturi simbolice, texte scrise ș.a. între două persoane, numite interlocutori, sau mai formal, emițător și receptor. A nu se confunda însă cu aparatele de comunicatie numite emitatorul și receptorul de radio, care folosesc la comunicațiile la distanță = telecomunicatii.

                      Termenul de « comunicare » este legat de existența noastră ca oameni, mai apoi ca societate, fiindcă ființele umane și comunicarea sunt interdependente. Fără comunicare și limbaj noi ca ființe ce interacționăm și relaționăm în cea mai mare parte, sau chiar în întregime prin actul comunicări, existența noastră pe pământ ar fi inutilă.

                        Este un proces dinamic, aflat într-o permanentă transformare.Societatea există datorită comunicării, ea înseamnă comunitate și este văzută ca un proces care implică participare din partea membrilor unei societăți. Comunicarea îmbracă forme variate și diverse, dintre care ne vom opri la comunicarea mediatizată și la comunicarea de masă, care este de fapt o formă a comunicării mediatizate, destinată unor mase mari de indivizi și poate avea o formă subiectivă, care are ca scop manipularea opiniei publice, și forma obiectivă, care dorește simpla informare a persoanelor.

                            Comunicarea în masă este o parte integrantă a mass-mediei, concept relativ nou, care s-a dezvoltat în special în perioada postbelică, ca o consecință directă a apariției noilor forme de transmitere a informațiilor, fie prin unde radiofonice, fie prin imagini pe micul ecran.

SCHEMA DE COMUNICARE:





  • Schema clasică de comunicare:

E
C
R
emițătorcanalreceptor

E
C
CDR
emițătorcodarecanaldecodarereceptor
mesaj codificat




La fel ca și la comunicațiile tehnice din cadrul informaticii și matematicii, comunicarea dintre oameni are loc cu ajutorul unui limbaj, sistem de vorbire care folosește un anumit sistem implicit de formule de comunicare.

Vorbirea și limba vorbită sunt elemente primordiale în comunicare; prin intermediul lor putem transmite mai departe și o comunicare socială sau emoțională, aceasta decurgând diferențiat, după gradul de cultură al partenerilor ce iau parte la convorbire.
Această transmitere de informații se produce de obicei într-o formă acustică (vorbirea), dar există și alte forme (sau purtători de informație), cum ar fi forma scrisă, cea cu semnale electrice sau optice ș.a.
În timpul vorbirii comunicarea nu se efectuează numai prin cuvinte, ci și prin intermediul tonului vocii, al amplitudinii sau localizării respirației, al variației coloritului epidermei (îndeosebi a celei faciale), al atitudinii noastre ș.a. De exemplu, pentru înțelegerea unui mesaj, de cele mai multe ori este important și comportamentul interlocutorilor:
  • pasiv
  • asertiv
  • agresiv











                    






 Bariere in procesul de comunicare




Multi manageri se intreaba care este cauza reala pentru care organizatia pe care ei o gestioneaza nu functioneaza la cotele asteptate. De cele mai multe ori, raspunsul la aceasta nelamurire este simpu:comunicare organizationala defectuoasa. Atunci cand informatiile nu mai circula normal pe caile prestabilite, cand ideile sau conceptele nu mai ajung in formatul original la destinatar, cand sarcinile sunt interpretate gresit, activitatea individuala dar si cea departamentala (ori de grup) este grav perturbata.
Comunicarea organizationala este o permanenta provocare, motiv pentru care managerii, sustinuti de departamentele de resurse umane, comunicare sau PR trebuie sa acorde mult mai multa atentie acesteia. Problemele care afecteaza comunicarea (fie ea interna sau externa organizatiei) devin din ce in ce mai dificiele, necesitand eforturi sustinute, insemnate si variate de cunoastere si informare. Tocmai din acest motiv, pentru o comunicare eficienta, serviciul de comunicare al organizatiei, ar trebui sa ofere informatiile necesrare atat salariatilor cat si clientilor sau partarerilor de afaceri ai firmei.
Indiferent de tipul de comunicare sau directia de desfasurare a ei (pe verticala, orizontala sau diagonala) atunci cand apar unele distorsiuni in comunicare, managerii pot apela la o serie de directii de rezolvare a acestora.
Atunci cand va sesiza aparitia unor probleme de comunicare organizationala, managerul poate aborda aceasta disfunctie in trei directii care ii pot asigura succesul interventiei: comunicarea interna, comunicarea externa cu partenerii de afaceri si comunicarea externa cu potentialii clienti.
O buna identificare a acelor bariere active in organizatia pe care o gestioneaza ii va asigura managerului succesul in rezolvarea problemelor de comunicare semnalate. De asemenea, el va trebui sa gaseasca si modalitatile optime de diminuare a acestora.
Multe dintre problemele care apar intr-o organizatie reprezinta rezultatul direct al erorilor de comunicare. Aceste deteriorari ale comunicarii anticipeaza confuzia, neintelegerea sau, si mai grav, esec in indeplinirea sarcinilor.
Barierele de comunicare reprezinta toate acele perturbatii care pot intervenii de-a lungul procesului de comunicare si care reduc fidelitatea sau eficienta mesajului transmis. Important este insa impactul pe care aceste bariere le au asupra mesajului transmis care, in unele situatii, poate fi perturbat atat de puternic incat informatia ajunsa la destinatar sa fie cu totul diferita fata de cea transmisa de emitent.
Bariere care apar pe traseul comunicarii:
In studiile de specialitate sunt semnalate patru mari categorii de bariere ale comunicarii:
  1. Bariere de limbaj - apar dificultati de exprimare care duc la expresii sau cuvinte confuze ori cu sensuri diferite pentru persoanele implicate in actul de comunicare. Nivelul de pregatire al celor care comunica poate fi un impediment in intelegerea mesajului de specialitate emis de unul dintre ei si imposibil de decodificat de celalat. De asemenea, si starea emotionala a receptorului poate influenta negativ comunicarea, continutul mesajului transmis fiind deformat. O alta cauza este produsa de folosirea unor cuvinte ori expresii confuze sau idei preconcepute.
  2. Bariere de mediu - cele mai des intalnite sunt cele care tin de climatul de munca necorespunzator, caracterizat prin poluare fonica ridicata. De asemenea, suportii informationali necorespunzatori pot cauza perturbari ale mesajelor transmise.
  3. Bariere determinate de pozitia emitatorului si receptorului - de cele mai multe ori acestea intervin atunci cand imaginea pe care emitatorul sau receptorul o are despre sine sau interlocutor este una falsa, insotita de idei preconcepute sau sentimente mult prea puternice. Perceptia eronata cu privire la subiectul sau situatia in care are loc comunicare poate produce, de asemenea, confuzii.
  4. Bariere de conceptie - presupunerile, banuielile, concluziile pripite dar si rutina in procesul de comunicare, exprimarea gresita a mesajului, lipsa de interes a receptorului fata de mesaj pot produce disfuncii in procesul de comunicare eficienta.
Cum aceste bariere nu sunt de neevitat, specialistii propun un set de metode de indepartare a acestora pornind de la cateva aspecte esentiale:
  1. in primul rand comunicarea trebuie planificata;
  2. determinarea precisa a scopului este impetuos necesara;
  3. momentul in care trebuie desfasurata comunicarea trebuie atent ales;
  4. ideile ce urmeaza a fi comunicate trebuie mai intai clarificate;
  5. limbajul folosit trebuie sa fie unul adecvat situatiei dar si partenerului de comunicare.
Factorii care pot influenta, la randul lor, comunicarea pot proveni din arii diferite. Identificarea la timp a acestora, precum si minimalizarea efectelor pe care le pot avea in procesul de comunicare sunt importante pentru asigurarea unei comunicari corecte.
Cultura, background-ul si influentele - Intreaga noastra experienta poate influenta uneori calitatea mesajelor emise sau receptate. Cultura, de exemplu, poate fi uneori un factor perturbator al comunicarii, facand greoaie sau ineficienta intelegerea unui mesaj nou care nu se incadreaza in contextul culturii de baza.
Propria persoana - cand intr-o discutie unul dintre parteneri este vadit focusat pe propria persoana, acesta "rateaza" ceea ce spune cealalta persoana, ajungandu-se intr-un final la confuzii sau conflicte. Factorii care pot produce o astfel de situatie sunt: autoapararea (avem senzatia ca in discutia respectiva partenerul de conversatie ne ataca), superioritatea (avem senzatia ca noi stim mai mult si mai bine decat celalalt) si ego-ul (avem senzatia ca noi suntem centrul discutiei).
Fond sonor - unele echipamente sau chiar ambientul pot produce perturbari ale comunicarii. Atat cel care emite un mesaj cat si cel care il primeste vor fi nevoiti sa faca un efort suplimentar pentru a comunica eficient. De cele mai multe ori acestia fie obosesc, fie nu au forta de a inlatura bruiajele si atunci comunicarea este compromisa.
Stresul - se stie fapul ca stresul influenteaza puternic procesul comunicational in sensul ca o persoana stresata nu mai percepe sau intepreteaza un mesaj la fel ca in situatiile normale.
Perceptia - Atunci cand o persoana vorbeste prea repede, nu are fluenda in discurs, nu articuleaza corect cuvintele etc. suntem tentati sa nu-i mai acordam toata atentia. Astfel, atitudinea noastra preconceputa ne va afecta abilitatea de a asculta.
Ideal ar fi ca procesul de comunicare sa fie impecabil si sa existe un limbaj universal neutru care sa asigure acuratetea procesului. Din pacate insa, asa ceva nu exista decat in situatii particulare (comunitati restranse ca numar de indivizi, specializati intr-un anumit domeniu, cum ar fi, de exemplu, laboratoarele stiintifice, departamentele de IT etc.). In situatiile comune, factorii perturbatori sunt omniprezenti numai ca, printr-un efort sustinut si comun, cei care participa la actul comunicational ii pot indeparta sau le pot minimiza influentele asigurandu-se in finat o comunicare eficienta, ceea ce se doreste de la inceput.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu